Nytårs-champagnequiz 2023:
#1: Hvornår blev verdens første champagnehus etableret?
- 1229
- 1729
- 1929
#2: Hvor ligger champagnehuset?
- I Frankrig, ChampagneRegionen ‘Champagne’
- I Frankrig, Paris (dette hus gav inspiration til senere at navngive et vindistrikt af samme navn)
- I England, som også var tidligt igang med mousserende vin
#3: Hvad refererer ‘Champagne-Metoden’ til?
- Vinen hældes på en særlig type flaske; champagneflaske
- Den klassiske måde, som man i Adlen drak champagne på, tilbage i 1729?
- Vinen gærer 2 gange, efter en defineret metode
#4: Champagne fåes i mange flaskestørrelser. Hvad hedder en flaske champagne med 3 liters indhold (svarende til 4 flasker alm champagne)?
- Jeroboam
- Magnum
- Quatre
- C’est la vie
#5: Sir Winston Churchill kunne lide champagne. Hvad meget champagne drak han om dagen?
- 2 glas – 1 om morgenen og 1 igen om aftenen
- 2 flasker – gennem dagen
- 1 magnum + 1 alm flaske – magnum til sig selv og den almindelige delte han med sin hustru.
#6: Hvor mange forskellige druer er godkendt til champagne?
- Der er 7 godkendte druer, hvoraf 3 er mest benyttet
- Der er kun 1 type drue, Champagnedruen
- Alle druer er accepteret, men man benytter kun Chardonnay
#7: Af de 3 benyttede druetyper, Meunier, Pinot Noir og Chardonnay, er 2 af dem ‘Sorte’ – hvilke?
- Pinot Noir & Meunier
- Pinot Noir & Chardonnay
- Meunier & Chardonnay
#8: Hvordan høster man i Champagne (per lov)?
- Man benytter en særlig skærevogn, udviklet specifikt til vinranker i Champagne
- Man ryster vinranken og kun de druer, som falder ned er modne og må benyttes
- Man håndplukker druerne
#9: Champagne er udviklet på stillevin, som hældes på champagneflasker ca 6 måneder efter høsten. For at udvikle boblerne i flasken, skal man:
- Lukke flasken med en korkprop, der lukker luft ind under lagring i kælder
- Tilslutte en dysse med tryk, der giver bobler
- Tilføre gær og sukker, som fermenterer vinen
- Tilføre lidt chili, så vinen får et chok og bobler
#10: Hvor stort et tryk er der i en almindelig flaske champagne (75 cl)?
- Undertryk, svarende til et glas Dijon sennep
- Tryk på 6 Bar, svarende til trykket i et lastbildæk
- Tryk på 0,5 Bar, som regulerer at kun korkproppen sprænger af , og meget lidt champagne flyder ud.
#11: Champagneregionen blev optaget i UNESCO’s liste over naturarve i 2015? Hvorfor blev regionen optaget?
- Grundet en helt unik vin (champagne) som ikke produceres andre steder?
- Grundet de gamle kældre og særlige vinmarker
- Grundet nogle meget gamle vintønder
- Den overskyldende vin man har tilbage, efter alle flasker er opbrugt.
- Champagne, som bønderne sætter til side til sig selv
- Vin fra tidligere høste, som benyttes i årets høst for at give aroma
#13: Hvilken champagne bør man drikke til dessert og kransekage?
- En sød champagne, så det søde er i balance
- En ekstra tør champagne, så det opvejer den søde dessert / kransekage
- En årgangschampagne, som modspil til den søde
#14: Hvordan producerer man Rosé champagne?
- Man har hvidvin og man har rødvin, og man blander
- Man bleger rødvin, indtil man er tilfreds med farven
- Man producerer slet ikke Rosé champagne
#15: Coco Chanel er kendt for at udtale:
- I only drink champagne on two occasions – with food and without food.
- I only drink champagne on two occasions – when I am happy and when I am not.
- I only drink champagne on two occasions – when I am in love, and when I am not