Viden & FAKTA om Champagne
Det visuelle & underjordiske

Hvad er champagne?
Betegnelsen ’champagne’ bliver fejlagtigt brugt af mange til at beskrive en vin med bobler, dvs. mousserende vin, men det er blot 10% af alt mousserende vin, som er champagne.
Specifikt for Champagne ligger opfyldelsen af nogle helt særlige regelsæt til jord og druer (i marken), nogle nidkære processer under ’methode traditionelle’ (Champagne-metoden) og i vinkælderen. Til gengæld, kan vinhuset benytte det bedst kendte varemærke i vinens verden, ’champagne’.
Champagne skal lagre i kælderen i minimum 15 måneder, og vinen skal være produceret i vindistriktet ‘Champagne’, Frankrig – altså, vi drikker champagne fra Champagne.

MOUSE (SKUM)
Boblerne i champagne kalder man for mousse. Det er almen kendt, at boblerne opfører sig forskelligt afhængig af glassets form. Man benytter ‘Champagne-metoden’ til at fremstille champagne, og det indkluderer en 2. fermentering af den stille vin, i flasken, også kaldet 2. gæring. Boblerne opstår ‘naturligt’ under gæringen fra sukkeret i vinen (enten fra druernes naturlige sukkerindhold eller ved at tilsætte sukker). I den lukkede flaske, forvandles det til kulsyre, altså bobler. Der udvikles et tryk på cirka 6 Bar i en flaske champagne, svarende til 3 gange trykket i et bildæk.
Karen Blixen elskede champagne – Skum, som hun kaldte det!

ÅBNE EN CHAMPAGNE
Lyden af en champagneprop, som netop er blevet sendt afsted, er festlig – men i professionelle kredse anses denne form for åbning, for særdeles uprofessionel, da det vidner om en handling ude af kontrol. Den korrekte metode er at lirke korkproppen ud af flasken. Det gøres ved at beholde musellet (stålreden) på proppen, og dreje. Den ønskede lyd er et ‘Nonnesuk’ (eller en ‘nonnefis’). NB. Det er en god ide at være i kontrol under åbning; trykket er enormt, og 10-12 personer dør hvert år af, at blive ramt af en champagneprop.

CHAMPAGNEKÆLDER
Kældrerne, som benyttes til opbevaring af champagne, blev oprindeligt udgravet af Romerne. Ruinart (verdens ældste champagnehus 1729) kom på at udnytte kældrene til opbevaring af champagne. Temperaturen er ideel, ca. 10 grader, der er mørkt og fugtigt. Lyset, der kun tændes når man opholder sig i gangene, er ofte gult / orange for at beskytte champagnen, da lys har en dårlig påvirkning på champagnen i flaskerne.
Der løber mere end 250 km kældergange under Champagne (hovedsagelig under Reims og Epernay) og der er mere end 1 milliard flasker champagne ‘på lager’.

DOsage i champagne
Det er et lovkrav at etiketten skal oplyse om champagnes dosage (sødmegrad). Dosage spiller en vigtig rolle som ‘the final touch’, og afrunder dermed den stil i champagnen, som huset ønsker at udtrykke. Dosage tilføres champagnen lige inden korkproppen sættes i (degorgering). I månederne op til, har kælder-mesteren (wine maker) eksperimenteret og fundet frem til netop den lille vin-blanding som tilføres.
Vi drikker mest BRUT (tør) og EXTRA BRUT i Europa, og BRUT NATURE er ved at vinde frem. BRUT NATURE vil sige, at der ikke er tilsat ekstra sukker i dosagen, og derved kan champagnen indeholde op til 3 g sukker per liter (fra naturens egen druesukker). En EXTRA BRUT-champagne indeholder mindre end 6 g per liter, og ved BRUT er grænsen 12 g. I champagnes tidlige dage drak de Royale gerne DOUX-champagne, med en dosage på over 50 g per liter. Det er værd at nævne, at BRUT-champagne inderholder det samme antal kalorier (80) som hvidvin og rødvin (12% alc).

DOsage - BRUT NATURE
På etiketten angives sødmegraden, og står der ‘Brut Nature’ vil det sige at champagnen er ‘naturlig’ tør. Der er ikke tilsat yderligere restsukker end fra naturens hånd. Et champagnehus kan vælge at tilbyde en cuvée, som de ønsker at vi skal nyde ‘ren’, uden forstyrrelse af ekstra sukker. Brut Nature kan siges at være mere ‘ærlig’, og kræver derfor champagne af høj kvalitet samt en Wine Makers bedste håndværk, da der ikke er sukker, til at sløre oplevelsen.

FLASKESTØRRELSER
En standard flaske champagne er 75 cl. og rækker til ca. 8 glas. En Magnum er 150 cl. Des større flaske, des dyrere – det er almindeligt, at en Magnum champagne koster mere end dobbelt så meget, som en standard flaske trods indholdet ‘kun’ er dobbelt så meget – og dette regnstykke er proportionelt, jo større flasken bliver.
37,5 cl. Demi (halvflaske) – 75cl. Bottle (flaske) – 150 cl. Magnum – 3 Liter Jeroboam – 6 Liter Mathuselah – 9 Liter Salmanazar – 12 Liter Balthazar – 15 Liter Nebuchadnezzar….. 30 Liter (40 flasker) Melchizedek.

CHAMPAGNE-DRUERNE
Der er 7 slags druer, som er godkendt til champagneproduktion, men i praksis er det blot 3 af dem som benyttes. Kun Chardonnay og Pinot Noir druen kan benyttes i en klassificeret Grand Cru eller Premier Cru-champagne, hvis de er dyrket i en landsby med denne status. Den 3. drue, ‘Meunier’ benyttes også flittigt, da den tilfører en frugtig karakter.
I denne sektion beskrives de enkelte druesorter individuelt.

Chardonnay
I champagneregionen dyrkes den primært i to områder; i Côte des Blancs, hvor jordbunden er yderst kalkholdig og tilfører høj syre og mineralitet, samt i Côtes de Sézanne, den sydlige og lidt varmere del af regionen, hvor jorden er lerholdig, og giver vinen flere eksotiske noter. Chardonnay-druens høje syreindhold, gør den egnet til champagne, der er tiltænkt lang tid i kælderen.

Pinot noir

Meunier

Blanc De Blancs

Blanc De Noirs

Rosé champagne / pink champagne
Gældende for stillevin, fremstiller man rosévin ved at lade skallerne fra de mørke druer få kontakt med den hvide most, og derved afgives farve og aroma. Men, som det eneste vin-distrikt i Frankrig, benytter man i Champagneregionen, metoden at ’blande’ rød og hvid, for at få Rosé. Man skulle tro det var en dårlig joke, men den er god nok. Med denne metode, kan man ramme det helt præcise farveudtryk og de aroma-nuancer, som man ønsker.
Det er størstedelen af champagneproducenterne, der ‘blander’, og det er tvivlsomt, om man kan smage forskel på den ene eller anden metode. Ingen har kunne bekræfte det, til dato.
Rosé champagne byder ofte på skøn aroma af frugt og bær. Den er en smuk aperitif, og klæder et godt måltid som sushi, bagte fiskeretter og sågar kødretter. Man skal tilføje, at druekombinationen og dosage i champagnevinen også spiller ind på stilen ligesom de øvrige forhold om fad, lageringstid mm.
Ideen, at tilføre den perlende champagne en lille mængde rødvin, stammer fra Madam Barbe Clicquot Posardin, også kendt som Veuve (enke) Clicquot, i året 1818. Hun blev enke i en alder af 27 år, og ganske ualmindeligt for en kvinde i den tid, valgte hun selv at drive hende mands vin-selskab videre. Hendes idé og fremstillingsmetode af rosé champagne, spredte sig hurtigt til de øvrige champagnehuse.

BIODYNAMISK CHAMPAGNE
Bio-dynamik betyder livskraft.
Biodynamisk jordbrug bygger på en holistisk forståelse af livskræfter i naturen og landbruget. Ved at dyrke efter de biodynamiske principper samarbejder man konkret med disse styrkende kræfter.
Man kan betragte en Biodynamisk fremstillingsmetode, som en ‘overbygning’ på en økologisk dyrket champagne. Vi kan overordnet opdele det i Næringsstoffer og Næringskræfter.
Økologisk dyrkning er det fysiske grundlag, og bygger på principperne, at skabe gode vilkår for jord og planter samt næringsstoffer, jordens frugtbarhed og hensyntagen til dyrenes velfærd.
Biodynamisk dyrkning er en livsanskuelse og et universelt natursyn baseret på Rudolf Steiners videnskab, der betragter Jorden, som en del af et levende univers. Mennesket er en helhed af krop, livskraft, sjæl og ånd. Det kan, gennem et bevidst studie af naturens livskræfter, udvikle sundheden i landbruget til et højere niveau, end det ellers er muligt. Denne betragtning er ikke i modsætning til naturvidenskaben, men en udvidelse af dens forståelse af livet.
Biodynamisk jordbrug planlægges efter måne og stjernerne, da det er kendt at planeternes bevægelser og månens faser påvirker planternes vækst og husdyrenes og biernes adfærd og udvikling. Der er udført talrige forsøg inden for konstallationsforskningen – og at kræfterne fra planeterne og stjernebillederne virker, er der ikke tvivl om, men hvordan og hvormeget fortolkes mere individuelt af vores champagnedyrkere.
Deres natursyn bringer under alle omstændigheder alt det bedste frem i livet omkring de druer, vi elsker at nyde!