Viden & FAKTA om Champagne

Det visuelle & underjordiske

Hvad er champagne?

Betegnelsen ’champagne’ bliver fejlagtigt brugt af mange til at beskrive en vin med bobler, dvs. mousserende vin.

Specifikt for Champagne-boblerne ligger opfyldelsen af nogle helt særlige regelsæt til jord og druer, samt nogle nidkære processer (’methode traditionelle’), som til gengæld, kan benytte det bedst kendte varemærke i vinens verden, ’champagne’. 

Endvidere skal en champagne lagre minimum 15 måneder, og boblerne skal være produceret i regionen Champagne i Frankrig, altså ’Vi drikker champagne fra Champagne’.

DOsage i champagne

Det er et lovkrav at etiketten skal oplyse om champagnes dosage (sødmegrad). Dosage spiller en vigtig rolle som ‘the final touch’, og afrunder dermed den stil i champagnen, som huset ønsker at udtrykke. Dosage tilføres champagnen lige inden korkproppen sættes i (degorgering). I månederne op til, har kælder-mesteren (wine maker) eksperimenteret og fundet frem til netop den lille vin-blanding som tilføres. 

Vi drikker mest BRUT (tør) og EXTRA BRUT i Europa, og BRUT NATURE er ved at vinde frem. BRUT NATURE vil sige, at der ikke er tilsat ekstra sukker i dosagen, og derved kan champagnen  indeholde op til 3g sukker per liter (fra naturens egen druesukker). En EXTRA BRUT champagne indeholder mindre end 6g per liter, og ved BRUT er grænsen 12g. I champagnes tidlige dage drak de Royale gerne DOUX champagne, med en dosage på over 50g per liter.  Det er værd at nævne, at BRUT champagne inderholder det samme antal kalorier (80) som hvidvin og rødvin (12% alc).

CHAMPAGNE-DRUERNE

Der er 7 slags druer, som er godkendt til champagneproduktion, men i praksis er det blot 3 af dem som benyttes. Kun Chardonnay- og Pinot Noir druen kan benyttes i en klassificeret Grand Cru eller Premier Cru champagne, hvis de er dyrket i en landsby med denne status. Den 3. drue, ‘Meunier’ benyttes også flittigt, da den tilfører en frugtig karakter.  

I denne sektion beskrives de enkelte druesorter individuelt.  

BIODYNAMISK CHAMPAGNE

Bio-dynamik betyder livskraft.

Biodynamisk jordbrug bygger på en holistisk forståelse af livskræfter i naturen og landbruget. Ved at dyrke efter de biodynamiske principper samarbejder man konkret med disse styrkende kræfter.

Man kan betragte en Biodynamisk fremstillingsmetode, som en ‘overbygning’ på en økologisk dyrket champagne. Vi kan overordnet opdele det i Næringsstoffer og Næringskræfter.


Økologisk dyrkning er det fysiske grundlag, og bygger på principperne, at skabe gode vilkår for jord og planter samt næringsstoffer, jordens frugtbarhed og hensyntagen til dyrenes velfærd. 

Biodynamisk dyrkning er en livsanskuelse og et universelt natursyn baseret på Rudolf Steiners videnskab, der betragter Jorden, som en del af et levende univers. Mennesket er en helhed af krop, livskraft, sjæl og ånd. Det kan, gennem et bevidst studie af naturens livskræfter, udvikle sundheden i landbruget til et højere niveau, end det ellers er muligt. Denne betragtning er ikke i modsætning til naturvidenskaben, men en udvidelse af dens forståelse af livet.

Biodynamisk jordbrug planlægges efter måne og stjernerne, da det er kendt at planeternes bevægelser og månens faser påvirker planternes vækst og husdyrenes og biernes adfærd og udvikling. Der er udført talrige forsøg inden for konstallationsforskningen – og at kræfterne fra planeterne og stjernebillederne virker, er der ikke tvivl om, men hvordan og hvormeget fortolkes mere individuelt af vores champagnedyrkere.

Deres natursyn bringer under alle omstændigheder alt det bedste frem i livet omkring de druer, vi elsker at nyde!