Viden & FAKTA om Champagne

Det visuelle & underjordiske

Hvad er champagne?

Betegnelsen ’champagne’ bliver fejlagtigt brugt af mange til at beskrive en vin med bobler, dvs. mousserende vin.

Specifikt for Champagne-boblerne ligger opfyldelsen af nogle helt særlige regelsæt til jord og druer, samt nogle nidkære processer (’methode traditionelle’), som til gengæld, kan benytte det bedst kendte varemærke i vinens verden, ’champagne’. 

Endvidere skal en champagne lagre minimum 15 måneder, og boblerne skal være produceret i regionen Champagne i Frankrig, altså ’Vi drikker champagne fra Champagne’.

DOsage i champagne?

Det er et lovkrav at etiketten skal oplyse om champagnes dosage (sødmegrad). Dosage spiller en vigtig rolle som ‘the final touch’, og afrunder dermed den stil i champagnen, som huset ønsker at udtrykke. Dosage tilføres champagnen lige inden korkproppen sættes i (degorgering). I månederne op til, har kælder-mesteren (wine maker) eksperimenteret og fundet frem til netop den lille vin-blanding som tilføres. 

Vi drikker mest BRUT (tør) og EXTRA BRUT i Europa, og BRUT NATURE er ved at vinde frem. BRUT NATURE vil sige, at der ikke er tilsat ekstra sukker i dosagen, og derved kan champagnen  indeholde op til 3g sukker per liter (fra naturens egen druesukker). En EXTRA BRUT champagne indeholder mindre end 6g per liter, og ved BRUT er grænsen 12g. I champagnes tidlige dage drak de Royale gerne DOUX champagne, med en dosage på over 50g per liter.  Det er værd at nævne, at BRUT champagne inderholder det samme antal kalorier (80) som hvidvin og rødvin (12% alc).

CHAMPAGNE-DRUER

Der benyttes 3 slags druer til at fremstille champagne, hvoraf kun de 2 af dem er klassificeret til Grand Cru eller Premier Cru. Druen ‘Meunier’ benyttes flittigt, da den tilfører en frugtig karakter, men menes ikke at kunne lagre helt så læge som Pinot Noir og Chardonnay druerne. 

I denne sektion beskrives de enkelte druesorter individuelt.  Kommer snart…