Nytårs-champagnequiz 2023:

#1: Hvornår blev verdens første champagnehus etableret?

  1. 1229
  2. 1729
  3. 1929

#2: Hvor ligger champagnehuset?

  1. I Frankrig, ChampagneRegionen ‘Champagne’
  2. I Frankrig, Paris (dette hus gav inspiration til senere at navngive et vindistrikt af samme navn)
  3. I England, som også var tidligt igang med mousserende vin

#3: Hvad refererer ‘Champagne-Metoden’ til?

  1. Vinen hældes på en særlig type flaske; champagneflaske
  2. Den klassiske måde, som man i Adlen drak champagne på, tilbage i 1729?
  3. Vinen gærer 2 gange, efter en defineret metode

#4: Champagne fåes i mange flaskestørrelser. Hvad hedder en flaske champagne med 3 liters indhold (svarende til 4 flasker alm champagne)?

  1. Jeroboam
  2. Magnum
  3. Quatre
  4. C’est la vie

#5: Sir Winston Churchill kunne lide champagne. Hvad meget champagne drak han om dagen?

  1.  2 glas – 1 om morgenen og 1 igen om aftenen
  2.  2 flasker – gennem dagen
  3.  1 magnum + 1 alm flaske – magnum til sig selv og den almindelige delte han med sin hustru.

#6: Hvor mange forskellige druer er godkendt til champagne?

  1. Der er 7 godkendte druer, hvoraf 3 er mest benyttet
  2. Der er kun 1 type drue, Champagnedruen
  3. Alle druer er accepteret, men man benytter kun Chardonnay

#7: Af de 3 benyttede druetyper, Meunier, Pinot Noir og Chardonnay, er 2 af dem ‘Sorte’ – hvilke?

  1.  Pinot Noir & Meunier
  2. Pinot Noir & Chardonnay
  3. Meunier & Chardonnay

#8: Hvordan høster man i Champagne (per lov)?

  1. Man benytter en særlig skærevogn, udviklet specifikt til vinranker i Champagne
  2. Man ryster vinranken og kun de druer, som falder ned er modne og må benyttes
  3. Man håndplukker druerne

#9: Champagne er udviklet på stillevin, som hældes på champagneflasker ca 6 måneder efter høsten. For at udvikle boblerne i flasken, skal man: 

  1. Lukke flasken med en korkprop, der lukker luft ind under lagring i kælder
  2. Tilslutte en dysse med tryk, der giver bobler 
  3. Tilføre gær og sukker, som fermenterer vinen
  4. Tilføre lidt chili, så vinen får et chok og bobler

#10: Hvor stort et tryk er der i en almindelig flaske champagne (75 cl)?

  1. Undertryk, svarende til et glas Dijon sennep 
  2. Tryk på 6 Bar, svarende til trykket i et lastbildæk
  3. Tryk på 0,5 Bar, som regulerer at kun korkproppen sprænger af , og meget lidt champagne flyder ud. 

#11: Champagneregionen blev optaget i UNESCO’s liste over naturarve i 2015? Hvorfor blev regionen optaget? 

  1. Grundet en helt unik vin (champagne) som ikke produceres andre steder?
  2. Grundet de gamle kældre og særlige vinmarker
  3.  Grundet nogle meget gamle vintønder
#12: Der benyttes reservevin i meget champagne. Men hvad er det?
  1. Den overskyldende vin man har tilbage, efter alle flasker er opbrugt.
  2. Champagne, som bønderne sætter til side til sig selv
  3. Vin fra tidligere høste, som benyttes i årets høst for at give aroma

#13: Hvilken champagne bør man drikke til dessert og kransekage?

  1. En sød champagne, så det søde er i balance
  2. En ekstra tør champagne, så det opvejer den søde dessert / kransekage
  3. En årgangschampagne, som modspil til den søde

#14: Hvordan producerer man Rosé champagne? 

  1. Man har hvidvin og man har rødvin, og man blander 
  2. Man bleger rødvin, indtil man er tilfreds med farven
  3. Man producerer slet ikke Rosé champagne

#15: Coco Chanel er kendt for at udtale: 

  1. I only drink champagne on two occasions – with food and without food. 
  2. I only drink champagne on two occasions – when I am happy and when I am not. 
  3. I only drink champagne on two occasions – when I am in love, and when I am not