Champagne-bobler

Betegnelsen ’champagne’ bliver fejlagtigt brugt af mange til at beskrive en vin med bobler, dvs. mousserende vin.

Specifikt for Champagne-boblerne ligger opfyldelsen af nogle helt særlige regelsæt til jord og druer, samt nogle nidkære processer (’methode traditionelle’), som til gengæld, kan benytte det bedst kendte varemærke i vinens verden, ’champagne’.

Endvidere skal boblerne være produceret i regionen Champagne i Frankrig, dvs. ’vi drikker champagne fra Champagne’.

Boblerne i champagne kalder man for mousse. En champagnes mousse-karakter kan man betragte og iagttage, og danne sig en opfattelse af, men det er almen kendt, at boblerne opfører sig forskelligt afhængig af glassets form samt hvordan glasset er blevet vasket inden brug. Så det er bestemt herligt at betragte den levende dans, men farligt at konkludere ud fra.

Boblerne (moussen) opstår under gæringen fra sukkeret i vinen (enten fra druernes naturlige sukkerindhold eller ved at tilsætte sukker). I den lukkede flaske, forvandles det til kulsyre, altså bobler. Der udvikles et tryk på cirka 6 Bar i en flaske champagne, altså næsten 3 gange trykket i et bildæk!

   

Champagne er prismæssigt dyrere sammenlignet med anden mousserende vin, men ved at kende mere til forudsætningerne og skabelsen af Champagnen, hertil dens årelange modning i vinkældre, kan prisen på Champagne virke næsten urimelig billig. 

Anden mousserende vin produceret udenfor Champagne, men i Frankrig kaldes for Cremant, i Italien kaldes mousserende vin for Prosecco og i Spanien hedder den Cava. I mange tilfælde er skabelsen af bobler produceret på helt andre (enklere) metoder, hvilket giver en helt anden oplevelse.